0525460620
הסכמי הורות
הסכמי הורות והסדרי ראייה בין בני זוג חד מיניים
הסכמי הורות - הסכם הורות הוא הסכם מזן חדש למדי אשר נולד כתוצאה מכך שגבר ואישה אשר אינם בני זוג מחליטים להביא יחד לעולם ילד משותף וזהו תכלית הקשר בניהם , מצב זה מחייב עריכת הסכם אשר יבהיר ויגדיר בצורה מפורטת ככול את הזכויות והחובות שיש לכל אחד מהם האחד כלפי השני במסגרת גידול הילד המשותף . על ההסכם לקבוע באופן מפורט את הסדרי ראיה שיהיה לכל אחד מההורים עם הקטין , את מקום קיום של הסדרי ראיה, את האופן בו יגדלו את הקטין , לאיזה בית ספר ירשמו אותו , מה אופי החינוך שיקבל , האם ניתן לנסוע עמו לחו"ל ובאילו תנאים ולכמה זמן , מהו סכום המזונות שיש לאם לצורך גידלו ש להקטין ובעצם כל דבר הנוגע לאופן גידולו של הקטין.
מאחר והצדדים בדרך כלל אינם גרים ומנהלים אוחר חיים שונה בדרך כלל קיימת חשיבות לערוך הסכמים כאלו עוד טרם הגיע הקטין לעולם וזאת על מנת להימנע מתביעות ומסכסוכים משפטיים בשלב מאוחר יותר.
איך מחליטים על הסכמי הורות?
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה במספר המשפחות אשר אינן מתנהלות בצורה "מסורתית", ואינן מורכבות מאבא ואמא שחיים תחת אותה קורת גג ומנהלים את חיי המשפחה. אנו יכולים לראות צורות אחרות של משפחה ובהן הורים שמתגרשים, שני אנשים בוגרים שמחליטים להביא יחדיו ילדים אף על פי שאינם מעוניינים לנהל זוגיות וכן זוגות חד מיניים. כל אלו צריכים להביא בחשבון את טובת הילד במקרה של פרידה ולשקול להכין מראש הסכם מסודר.
כשהכוונות טובות, ההורים יכולים להגיע להסכמים
הסכמי הורות נחתמים בין שני צדדים המעוניינים ליצור סדר בכל הנוגע למערכת היחסים של כל אחד מהצדדים עם הילד. ההסכמים קובעים מהם הזכויות והחובות שיש לכל צד, לרבות האחריות הכלכלית והנוכחות בחיי הילד או הילדים. ההמלצה היא לבצע את ההסכם כששני ההורים בעלי כוונות טובות, ובעצם להכין אותו "למקרה הצורך". כאשר ההורים נמצאים במצב של מריבה, סכסוך או הליך פרידה, יכולים לצוף על פני השטח רגשות שיפגעו באחד הצדדים ובילד שנמצא במרכז המריבה. מטרת הסכמי הורות היא להסדיר את מעמד ההורים, ואפשר להכין אותם כבר בשלב ההיריון או לפניו, מתוך הבנה כי הם יהיו רלוונטיים מבחינה משפטית רק לאחר הלידה.
מי יכול לבצע הסכמי הורות?
את ההסכמים יכולים לבצע זוגות שהתחתנו כשלאחד מהצדדים (או לשניהם) כבר יש ילדים, הם יכולים להתבצע בקרב אנשים שמעוניינים להביא ילד יחדיו בלי לחיות בזוגיות ומתבצעים בקרב זוגות חד מיניים. המטרה של הסכמי זוגיות היא להסדיר את מעמד ההורים בחייו של הילד גם אם אין לאחד מהם קרבה ביולוגית אליו (כלומר, ישנם מקרים בהם גם זוגות נשואים בהם שני בני הזוג בעלי קרבה ביולוגית לילד יכינו הסכם מעין זה). תהליך הכנת ההסכם יהיה תמיד פרטני ותלוי בשני הצדדים. ככל שיש ביניהם יותר הסכמות, כך התהליך יהיה מהיר יותר. עם זאת, גם כאשר ישנו חוסר הסכמה וכשישנו פער חשוב מאד לשבת ולבצע אותו.
חסכו מריבות, כסף ואי וודאות
הסכמי הורות יכולים למנוע תהליך כואב בעת פרידת הזוג או סכסוך בין שני צדדים שבחרו בהורות משותפת. באפשרותם להוביל לחיסכון כלכלי משמעותי במקרה של פרידה, וזאת בשל תוקפו המשפטי של ההסכם. מעבר לכך, הם מעניקים לשני הצדדים יציבות, כשטובת הילד נמצאת תמיד במרכז.
הסכמה על הסכמי הורות והסדרי ראיה
נכון שלא ניתן לצפות את כל העניינים הדורשים הסכמה וכי המציאות עולה על כל דמיון ויהיה על הצדדים להתמודד עם גידלו של הקטין במהלך חייהם ולעמוד בפני דילמות שלא צפו טרם היוולדו אולם ללא ספק הסכם הורות מונע חלק נכבד ממחלוקות בנושאים מרכזיים בנושא גידול הקטין.
עצם ההתדיינות בהסכם הורות יגרום לכם להכיר האחד את השנייה טוב יותר ולהגיע להסכמות חשובות בנושא ילדכם היקר שבדרך. לאחר חתימת הסכם ההורות, יש להגישו לאישור בית המשפט לענייני משפחה על מנת ליתן להסכם תוקף של פסק דין מחייב.
עניין הסדרי ראיה בין בני זוג חד מיניים אינו מוסדר בחוק , לכן כאשר קיימת סוגיה של הסדרי ראיה והצדדים לא ערכו בניהם הסכם הורות יהיה עליהם לפתוח בהליך משפטי מורכב למדי.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע את הזכות והחובה שיש להורים ביולוגים או הורים מאמצים כלפי ילדיהם , בניהם הזכות והחובה לגדל ולחנך את ילדיהם , גם עניין משמורת ילדים והסדרי ראיה מוסדר במסגרת חוק זה, אולם כאשר מדובר בהורים חד מיניים קיימת בעיה וזאת עקב העובדה שהחוק לא מסדיר את מכלול החובות והזכויות ההוריות במיוחד של ההורה שאינו ההורה הביולוגי לכן קיימת חשיבות לערוך הסכם הורות המסדיר עניין זה.
כאשר לא קיימת זיקה גנטית בין אחד ההורים לבין בנו ואותו הורה היה שותף מלא בגידול הילד יהיה על אותו הורה , בהעדר הסכם הורות , לעתור לבית המשפט לענייני משפחה בתביעה ל"צו הורות פסקתי" אשר יעניק לו מעמד של הורה וכן לעתור במקביל בתביעה להסדרי ראיה עם בנו. יש לערוך את הסכם ההורות בשלב מוקדם ככול הניתן , ממש בתחילת ההיריון כך תקטינו את החיכוכים בניכם.
לפנות לעו"ד בעל הכרות עם התחום וניסיון עשיר
התפקיד של עו"ד הוא להוביל לחתימה על הסכם הורות שיפתור בעתיד מחלוקות, אם יהיו כאלה. זוגות רבים אשר מחליטים להביא ילד משותף או לגדל ילד בשיתוף כשהוא אינו ילדו הביולוגי של אחד הצדדים, רואים בתחילה רק את הפן החיובי. כדי לשמור עליו ולפתור סכסוכים עתידיים, מומלץ שיגיעו אל עו"ד המומחית בתחום ובעלת ניסיון, שתוכל לכוון ליצירת ההסכם שרואה את טובת הילד ואת טובת שני הצדדים. עו"ד שמואלי תשמח לסייע, לכוון וליצור הסכם הורות הנכון לכם ולילדיכם.