0525460620
הפרה של הסדרי ראיה
מסתבר שכן: בית משפט לדיני משפחה בכפר סבא אשר דן בסכסוך קשה בין בני זוג, קבע שכל הפרה של הסדרי הראיה משני הצדדים, תעלה למפר 1000 ₪ קנס – בגין ביזיון בית המשפט. שיטת הקנסות הייחודית נקבעה לאחר טענות חוזרות ונשנות של האב כנגד גרושתו, על כך שהיא מסיתה את ילדיו נגדו, ופוגעת בקשר שלו עמם. מנגד, טענה האישה שהאב עצמו מתנכר אליהם, וכראיה הביאה עמה את בתה לתחנת המשטרה, אשר הצהירה כי אין היא מעוניינת לפגוש באביה.
מאז ההכרזה על מכשיר הקנסות פסקו התלונות לבית המשפט על הפרת הסדרי ראיה, אך השקט לא בישר כלל על הסערה שעמדה לפרוץ כעבור כשנתיים. לאחרונה תבע האב מבית המשפט להשית על אשתו לשעבר קנסות בגובה עשרות אלפי שקלים, בשל הפרות סדרתיות של הסדרי ראיה מצדה, למרות שסכומים אלה כלל לא אמורים לזרום לכיסו – אלא לכיסה של מדינת ישראל.
מסתבר שהאב רואה כנראה בקנסות מכשיר ענישה נגד גרושתו, ולמרות שלא התלונן תקופה ארוכה על הפרות כלשהן מצדה, הגיש לפתע תיעוד מפורט של עשרות הפרות, שנפרשו לאורך שנים.
"שליפת רשימת ההפרות כעבור שנתיים מחטיאה את מטרת כינונם" אומרת עו"ד יעל שמואלי המייצגת את הגרושה, "הקנסות נועדו לגרום לבני הזוג לתקן את דרכיהם בזמן אמיתי, ולמנוע חבלה בקשר בין האב לילדיו". לדבריה, על מנת לרפא את הקשר, על האב והילדים לעבור למישור הטיפולי, במסגרתו ניתן יהיה לאחות את הקרע ביניהם. בית המשפט לדיני משפחה נראה כמצדד בעמדת האם, בכך שלא נעתר לדרישת האב להשתת הקנסות על גרושתו, ובכך שהורה לאב להתחיל בתהליך טיפולי לשיקום הקשר הקלוקל עם ילדיו.
האם ניתן לקנוס את אחד ההורים בקנס כספי על הפרת הסדרי ראייה?
בית המשפט לענייני משפחה דן לאחרונה בתביעתו של גבר הדורש כי בית המשפט ישית על גרושתו קנסות של עשרות אלפי שקלים בשל הפרות חוזרות ונשנות, לטענתו, בהסדרי הראייה אותם קבע בית המשפט לפני כשנתיים.
שני ילדים נולדו לבני הזוג שהיו נשואים שנים לא מועטות. כשפרץ סכסוך הגירושין היו בני 12 ו-16. האישה שסבלה לטענתה מאלימות מצד בעלה לאורך שנים, החליטה יום אחד לנוס על נפשה ולפתוח בהליך גירושין. היא עזבה את דירתם המפוארת של בני הזוג ברמת השרון, ועברה לדירה צרה בבת ים. הילדים נותרו עם אביהם למספר שבועות, אך אז החליטו לעבור לדירתה של האם בבת ים.
במהלך סכסוך הגירושין שפרץ בין הבעל לאשתו, טען הבעל כי האם מסיתה את הילדים נגדו – והניכור ההורי אותו היא מפעילה – גורם לכך שהילדים מנתקים עימו את הקשר ולא מוכנים לראותו במסגרת הסדרי הראייה שקבע בית המשפט בעניינם.
בית המשפט החליט להפעיל סנקציות כנגד הפרת הסדרי ראייה, וקבע שבכל פעם שתתרחש הפרה כזו, ייקנס הצד המפר ב-1000 ₪. כמו כן קבע בית המשפט סנקציה כלכלית על מי שייסע לחו"ל עם הילדים מבלי להודיע מראש לבן הזוג השני.
כעבור כשנתיים במהלכן לא הגיש אף צד לבית המשפט טענות להפרות, הגיש הגבר צרור מתועד של הפרות אשתו כביכול של הסדרי הראייה, וביקש מבית המשפט להשית עליה קנסות כבדים, קנסות שיזרמו לקופת המדינה.
טענת האישה לתביעה
להגנתה טוענת האישה באמצעות עורכת דינה יעל שמואלי, שלא היו הפרות כלשהן מצדה. לדבריה אמנם קיים נתק בין הילדים לאב, אך נתק זה נובע ממעשיו, שאינם תמימים כלל, כשכל מטרתו היא לגבש עילה להשתת קנסות כספיים כבדים על האם – שייפגעו מן הסתם גם ברמת החיים של ילדיו. פעולה זו לא נובעת מרצון להתקרב אל הילדים אלא על מנת להתנכל אל אמם" אומרת עו"ד שמואלי המייצגת את האם. לדבריה, אם פעולתו של האב היתה תמימה ותקינה, הוא היה פונה אל בית המשפט בכל פעם בה הייתה מבוצעת לדעתו הפרה של הסדרי הראייה, וכך היה מוכיח כי בראש מעייניו הוא קיום הקשר עם ילדיו.
עו"ד שמואלי טענה בדיון שהתרחש לאחרונה בפני בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא, שיש לפנות למישור הטיפולי על מנת לרפא את הנתק בין האב לילדים, ולא לקנוס את האישה המכלכלת אותם.
בית המשפט קיבל את עמדתה של עו"ד שמואלי המייצגת את האישה, וקבע כי על הבעל לפנות תהליך טיפולי לחידוש הקשר עם ילדיו באגף הרווחה ובאמצעות מטפל פרטי.
לדברי עו"ד שמואלי, האב אמנם התייצב לטיפולים, אך לא שיתף פעולה עם התהליך, לא יצר קשר מחודש עם ילדיו, וחרף אי שיתוף הפעולה שלו, הוא עומד על דרישתו מבית המשפט להשית על אשתו לשעבר את הקנסות שנצברו לטענתו בשל הפרת הסדרי ראייה מצדה.
הדיון הבא בתיק נקבע ב – חודש דצמבר הקרוב,לדיון זה ביקשה עורכת דין שמואלי יעל לזמן את המטפל לעדות בשל הסתירות בין גירסאת האב שאין התקדמות בקשר לבין הדוחות שנימסרים על ידי הגורם המטפל.
יעל שמואלי, עורכת דין ותיקה ומוכרת, מתמחה בדיני משפחה, גירושין, יישוב מחלוקות בין זוגות גרושים בסכסוכי משמורת ומזונות, כריתת הסכמי ממון, סכסוכי ירושה, צוואות, מינויי אפוטרופוס ועוד.